OUT OF THE BLUE MENU MAR-I-CEL

out of the blue logo dad 3

De allereerste beelden die ik me herinner als kind, zijn die van hoe de zon weerkaatste op de golven in de ogen van mijn stralende ouders tijdens onze zomerse zeiltochten. Ik was drie jaar oud en samen met onze twee zwarte Schotse terriers voeren wij de Oost- en Westerschelde af in een houten zeilboot. Mijn papa zat altijd aan het roer. Hij was een bijzonder woeste zeeman, yet, in his way, a very classy gentleman.

Bij laag tij, met nog wat kabbelend water onder ons, genietend van de leegte, de wind en het gekrijs van de meeuwen, legde hij ons bootje stil op een zandbank. Ik herinner me nu vooral die grote, sterke handen van hem die plots het water in gingen, zoekend, gravend, en die dan tot mijn grote verwondering enkele oesters of mosseltjes binnenboord haalden. Zo zochten we ons eten bij elkaar, gewoon daar waar het net op dat moment voor handen was. Ik speelde ondertussen op die zandbak. Vaders buit belandde altijd op zijn kleine grill in het zand. Eten werd zo geluk. Bij het wassende water sprong ik snel weer mee aan boord en we zeilden naar huis.

Nu woon ik sinds enkele jaren terug aan het strand van de Oosterschelde, dichtbij de mosselbanken en oesterputten waar mijn papa zo van hield. Wat ik eet hangt opnieuw af van de natuur en de seizoenen, van de zee en de getijden, en van wat de boeren rond mij vers te bieden hebben.

 

out of the blue

out of the blue is creating an environment and atmosphere that is full of passion and love for food and the sea. With innovation and in search of being in touch with all wishes and senses of the sea, we get away from all ordinary cooking habits. out of the blue is visualizing dreams, memories with a young at heart approach, promising smooth sailing along the way.

Aan boord gaan van een schip is een belevenis die vraagt dat we even kunnen loslaten (letting go). Het wordt een denkoefening in het zich durven overgeven aan de altijd veranderende en onvoorspelbare zee, de getijden, aan de helende geur van jodium, en het rustgevende ritme van haar golven. De kracht en de grillen van de natuur nodigen ons uit tot openhartige gesprekken, waarin nieuwe ideeën met een open geest worden ontvangen. Het eten wat daar het beste past, dient dientengevolge vaak ook deze innovatieve belevenis (experience, journey) te ondersteunen.

However, the realization of this experience does not completely appear out of the blue. This journey is fundamentally based on my traditional education, its old and forgotten formal and functional values, a deep (food) culture and ‘savoir-vivre’ passed on by my beloved mom and dad. Een natuurlijke, oprechte etiquette werd mij door hen als een eeuwige beweging, zoals eb en vloed, in mijn ziel verankerd.

Alles waarmee ik kook, wordt in de eerste plaats door de natuur beïnvloed en gestuurd. Koken is de natuur tot zijn recht laten komen, zonder er veel in tussen te komen. Het out of the blue koken is plaats- en dag-gebonden, hangt af van de zee en de getijden, van de temperatuur van de zee desnoods, en van wat lokale boeren op dat ogenblik kunnen oogsten. Daardoor wordt een menu vaak intuïtief, op gevoel en weinig vooraf gepland op de markt samengesteld en pas ter plekke last-minute klaargemaakt, out of the blue.

 

Tipje Van De Sluier

Wat zeker is, is dat out of the blue al het goede biedt van wat uit de zee geoogst wordt of van wat ermee verbonden is, dus zowel vis, het ganse scala aan zeevruchten als ook haar specialiteit, zee-groenten & -kruiden en Zeeuwse vruchten.

Enkele voorbeelden: Zee-kruiden worden hypervers gekookt, anders worden ze bitter. Oosterschelde-kreeft is maar een klein deel van het jaar voorradig (rond april). Voor mosselen wordt niet voor hangcultuur gekozen maar voor bodemmosselen die seizoensgebonden zijn (rond juli). Grijze garnalen worden natuurlijk zelf vers gepeld. Schol, een typische Noordzee-vis, wordt verrassend gecombineerd met zoete aardappel. Oosterschelde-paling, een zilte kruising van rivier- en zeepaling, m.a.w. een dikke, vette vis, is ideaal met Zeeuws krentenbrood. Met twaalf verschillende soorten zee-algen en -gras wordt zee-groentesoep gemaakt. Mogelijk staan ceviches van zeebaars of maatjes op het menu, Zeeuwse oesters (of desnoods Franse of Ierse) of Oosterschelde-kreeft. Alle groenten (bv. heerlijke radijzen of pastinaak!) die in het Zeeuwse microklimaat uit de grond komen, worden biologisch geteeld.

 

Het Keuzemenu out of the blue

zilt hapje                                                                                                                                           dag-gebonden, bij de visboer (bv. ‘rillettes de Colettes’ van sardientjes)

3-gangenmenu                                                                                                                       voorgerecht ceviche/carpaccio/tartaar van de dag                                                       hoofdgerecht vis in de oven                                                                                                     nagerecht hangt af van de fruitboer bv English trifle van lokale watermeloen

4-gangenmenu                                                                                                                                   idem drie gangen menu + zee-groentesoep

extra’s                                                                                                                                         oestershots bloody mary/gin tonic/dry martini/limoncello                                                         zee-chips ‘Camille’                                                                                                                           water met zee-kruiden                                                                                                                         the ‘out of the blue’ surprise (dag-gebonden, bv eetbare bloemen)                                   ‘Yerse’ zilte bonbons

6-gangenmenu                                                                                                                                   full-option, m.a.w. met alle extra’s!!!

Opmerking                                                                                                                                       Gelieve bepaalde allergieën (bv. noten, schaaldieren) vooraf tijdig te melden!